söndag 23 oktober 2016

To kill a mockingbird //Emme

Titel: To kill a mockingbird
Författare: Harper Lee
Förlag: New windmill
Antal sidor: 384
ISBN: 9780435120962
Betyg: 5/5

På baksidan: 
Lawyer Atticus Finch defends the real mockingbird of Harper Lee's classic, Puliter Prize-winning novel a black man charged with the rape of a white woman. Through the eyes of Atticus's children, Scout and Jem Finch, Harper Lee explores with rich humor and unanswering honesty the irrationality of adult attitudes toward race and class in the Deep South of the 1930's.

Kommentar:
Jag har hört så mycket om den här boken, och när jag fick höra att vi fick välja denna att läsa på engelskan så valde jag den utan att blinka. Den var min.
Vad jag dock inte visste var handlingen. Jag var så säker på att den skulle handla om Mockingbirds att jag inte läste baksidan förrän min kompis berättade för mig att den handlade om rättssystemet och juridik i USA. Jag måste medge att jag var väldigt sugen på att byta ut den där och då, för jag tyckte inte att det lät lockande alls. Men jag pratade med Zozzo och hon älskade den och de hon kände som läst den hade älskat den de med, så jag bestämde mig för att läsa den ändå.
Idag är jag väldigt glad över att jag tog det beslutet.

Första gången jag verkligen försökte läsa den gick det segt. Jag klarar verkligen inte av att läsa i skolan, det förstör min koncentration totalt. Så cirka två veckor innan jag skulle ha redovisning om boken läste jag om den från första början, och det förändrade min syn på den helt.
Jag förstod plötsligt att boken inte alls handlade om rättsystemet helt och hållet, utan i själva verket livet i sin helhet. Med Atticus som en oerhört lärorik fader fick hans barn en annorlunda barndom. Jag älskar omgivningarna, jag älskar alla karaktärerna i boken (förutom en som dyker upp i slutet) och det är väldigt ovanligt. Det brukar oftast finnas ett gäng med karaktärer som man ogillar av en och annan anledning, men inte i det här mästerverket.
Här är alla karaktärerna vackra blommor med alldeles speciella egenskaper.

Jag älskar författarens sätt att beskriva karaktärerna, omgivningarna och händelserna. De skiljer sig från andra författares sätt att skriva och gör därför att den här boken sticker ut på ett alldeles speciellt sätt.

Rekommenderas till: 
Ska man läsa den på engelska bör man ha goda språkkunskaper sedan innan, då det är en väldigt speciell engelska som boken är baserad på. Men självaste handlingen passar alla. Jag tror att det är en bok som har allt det där man alltid önskar sig, så den passar därför en stor publik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar