torsdag 9 juli 2015

Recension: Every Day //Zozzo

I wake up.

Immediately, I have to figure out who I am. It's not just the body - opening my eyes and discovering wheter the skin on my arm is light or dark, wheter my hair is long or short, wheter I'm fat or thin, boy or girl, scarred or smooth. The body is the easiest thing to adjust to, if you're used to waking up to a new one each morning. It's the life, the context of everybody, that can be hard to grasp.
Every day I am someone else. I am myself - I know I am myself - but I am also someone else.

It has always been like this.Titel: Every Day
Serie: Every Day #1
Författare: David Levithan
Utgiven: September 2013
Förlag: Ember
Sidanal: 324 (+ ca 50 extrasidor)
ISBN: 9780307931894

Denna boken var inte alls 
vad jag hade väntat mig, både på ett positivt och negativt sätt.
Jag trodde att man skulle få läsa om en person som vaknade upp i olika kroppar över hela världen; att man en dag skulle få läsa om ett barn i Afrika, och nästa en gammal man i Ryssland osv. Jag blev verkligen förvånad när huvudkaraktären vaknade upp i nya kroppar i just ett visst område och alltid i samma ålder som sig själv.

Detta tyckte jag var lite synd, för jag fick inte läsa så mycket från olika perspektiv som jag hade hoppats på, då man kunde ha fått in fakta om länder och sådant. Jag tycker att författaren har kommit på en så fantastiskt bra idé, men inte utnyttjar tillfället fullt ut och istället gör det till en vanlig romantisk bok som man hittar överallt, vilket gör mig så besviken. Såklart var det kul att få läsa om huvudkaraktären  och man lärde sig snarare mer om personer på ett personligt sätt istället för att lära sig om platser på ett faktuellt sätt. Så Levithan har lyckats på ett sätt också.

Det var intressant att få läsa om olika personer och deras livsförhållanden, och jag hade hoppats på att författaren hade fokuserat på detta mer än romantiken i boken, som jag inte gillade alls. Romantiken kändes för falsk och bara som något som "behövdes" för att få handlingen att flyta på. I slutet gillade jag den starkt och efter ett tag märkte man att romantiken även lärde läsaren mer om kärlek och hur det är att älska någon. Man måste läsa boken för att förstå hur jag menar, för jag vill verkligen inte spoila.

Jag gillade boken starkt ändå. Det var så fantastiskt fina citat och innebörder överallt, så man lärde sig faktiskt en hel del - om andra och om sig själv. Därför tycker jag att man bör ge denna bok en chans. Den är så fin, och även om jag hade förväntat mig något annat så är jag väldigt glad över att jag läste den och kommer försöka läsa uppföljaren så snart den kommer ut. Ge den en chans om du vill lära dig mer om hur andra har det, detta är den perfekta boken för det ^^

Betyg: 4/5

//Zozzo

2 kommentarer:

  1. Har lagt fram den boken och skall läsa den under månaden om jag hinner.

    SvaraRadera
  2. Jag gillade den jättemycket och tycket det var en rolig idé! Som du skriver vore det intressant att läsa hur personen vaknar upp i olika länder och åldrar, men det vore värt en egen bok. :) Visste inte att det kommer en uppföljare, låter spännande.

    SvaraRadera