måndag 6 juli 2015

Ful //Emme


Titel: Ful
Författare: Scott Westerfeld
Förlag: Bonnier Carlsen
Antal sidor: 382
ISBN: 9789163855993

Handling: (från Bokus)
I en värld där alla är extremt vackra, är det normala fult!
Tally kan knappt vänta till sin sextonde födelsedag då hon blir Vacker. Sexton är när förändringen sker - från motbjudande Ful till otroligt attraktivt Vacker. Den dag då man åker som i en katapult rakt in i det högteknologiska paradiset i stadens centrum där ens enda uppgift är att ha superkul! Om bara några veckor fyller Tally sexton ...
Men Tallys nya vän Shay är inte helt säker på att hon vill bli Vacker. Hon vill hellre försöka leva utanför staden. Myndigheterna erbjuder Tally det värsta tänkbara valet hon kan tänka sig: Hitta sin vän och förråda henne, eller aldrig blir Vacker. Tallys val förändrar hennes syn på världen för alltid.


Kommentar: 
Jag hade inga som helst förväntningar på den här boken då jag fick den på en bokbloggarträff och det var många som påstod att den inte skulle vara så bra, men jag tänkte att jag ändå kunde ge den en chans när jag hörde handlingen. Och visst blev jag överraskad!

Redan något kapitel in i boken tyckte jag väldigt mycket om den. Den hade ett annorlunda koncept som nästan inga tidigare dystopier vidrört, och det kändes väldigt roligt att läsa något annorlunda efter de tidigare dystopierna som jag läst.
Ibland kunde jag tycka att den var en aning barnslig, men förutom det var den väldigt trevlig att läsa ^^ Jag älskar idén med att man flyger på några sorts mattor runt om i staden, det får mig att bli påmind om min barndom med alla dessa avsnitt av Aladdin haha ;)

Ful är ganska hemsk om man ser på handlingen. Det är en bok som på något sätt stämmer väldigt bra överens med det samhälle som håller på att träda fram idag. I några kretsar kan man bli utfryst om man inte är lika "snygg" som alla de andra, och på så sätt minskar ju ens självkänsla.
I Ful får vi läsa om alla de "fula" människorna som längtar till att genomgå operationen så att de kan bli vackra och passa in bland alla de andra, vackra människorna.
Skönheten lockar mer än vad vi kanske tror.

Jag tror dock inte att vårt samhälle kan bli som det som beskrivs i boken, men visst kan det bli så i framtiden att mer än 50%  av världens befolkning är opererad. Förhoppningsvis går det på andra hållet istället; att man i dessa kretsar jag beskrev ovan accepterar varandra för hur man ser ut och uppmuntrar de delarna som är bra med oss. Vi alla är skapta på olika sätt och det är ingenting som är fel med det. Alla människor är vackra på sina sätt :)

Är du sugen på en bok som har det där lilla extra, och om du redan läst en massa dystopier och gillat de tycker jag att du ska ge Ful en chans- den är faktiskt rätt bra om man ger den en ärlig chans ^^

Betyg: 3.5/4

1 kommentar:

  1. Läste Ful-serien under mellanstadiet, tyckte om den otroligt mycket! Dessutom minns jag att det blev en väldigt större/bredare historia när man läser fortsättningarna. Rekommenderar verkligen att läsa dom också! De heter "Ful eller snygg?" och "De rätta". :)

    Har även läst "Ute/Inne" av Scott Westerfield som var helt ok. Han skriver definitivt annorlunda böcker. :)

    SvaraRadera