torsdag 12 april 2012

Recension: Matchad //Zozzo

Samfundet bestämmer. Vem du ska älska. Var du ska arbeta. När du ska dö.
17-åriga Cassia Reyes lever i en värld där Samfundet styr. Ett kliniskt rent samhälle där allt är bestämt på förhand. Det har blivit dags för banketten, något som Cassia har sett fram emot i åratal. Det är nu hon ska få reda på vem hon ska leva med resten av sitt liv, vem Samfundet har matchat ihop henne med för att uppnå största möjliga perfektion. Cassia har alltid litat på Samfundet, på att de fattar de rätta besluten åt henne: vad hon ska läsa och vad hon ska tro på. Så när Xanders ansikte dyker upp på bildskärmen under matchningsceremonin vet Cassia att han är hennes idealpartner - tills hon ser Ky Markhams ansikte flasha förbi under ett ögonblick, innan skärmen släcks ner.

Cassia börjar förstå att allt inte är som det verkar. Om Samfundet vet bäst, hur kommer det sig då att hon har parats ihop med fel person? Och vad händer om hon blir kär i någon annan, någon förbjuden, någon som inte är hennes utvalda? 


Titel: Matchad
Orignaltitel: Matched
Serie: Matchadtrilogin #1
Författare: Ally Condie

Förlag: Rabén & Sjögren
Utgiven: Mars 2012
Sidor: 349
ISBN: 9789129680683

Matchad är en dystopi som alltså utspelar sig i framtiden. Det här är nog den mest verkligaste dystopin jag har läst. Allt som händer i boken kan mycket väl hända i framtiden. Vi använder ju elektronik till allting och försöker få allting att bli perfekt. Det är nog den största anledningen till att jag gillade boken så mycket. Eftersom den på något sätt känns så verklighetstrogen.

Jag tror att Matchad har fått mig att uppskatta saker mer. I boken bestämmer Samfundet allting, man får inte göra något som inte de tillåter. Jag kommer längst ner i inlägget skriva en del från boken så förstår ni nog hur jag menar när jag säger att man uppskattar allt mer efter att ha läst den.

Mina favoritdelar i boken är nog de gångerna Cassia är uppe på Berget. Man kan verkligen höra alla fåglarna kvittra och se löven falla från träden. bra ser man det framför sig.

Den mest intressanta karaktären i boken är nog Ky. I början vet man inte mycket om honom, inte vem han är eller vad som har hänt i hans förflutna. Man lär sig mer om honom lite då och då. Till och med när man har läst ut boken vet man inte riktigt vem han är, och det är det som gör honom så intressant.

Slutet är fantastiskt, man vill verkligen fortsätta läsa uppföljaren så fort man kan. Jag kan inte vänta tills jag får se vad som kommer hända nu och vart historien för oss vidare. Smått och gott är det en väldigt bra bok som jag rekommenderar varmt! :)

Första meningen: "Vilken väg ska jag ta i natten nu när jag har lärt mig flyga?"

Citat: "Så fort man vill ha något förändras allting. Nu vill jag ha allt. Mer och mer. Jag vill välja arbetsplacering, gifta mig med vem jag vill, äta paj till frukost och springa utomhus istället för på ett löpspår. Jag vill springa snabbt när jag vill och långsamt när jag vill. Jag vill bestämma vilka dikter jag ska läsa och vilka ord jag ska skriva. Det är så mycket jag vill."

Betyg: 4/5
//Zozzo

4 kommentarer:

 1. Velat läsa den här ett tag, men tvekar hela tiden.. :p
  Vet du förresten hur många böcker de planerar att ge ut i serien? :)

  SvaraRadera
 2. Svar: Det är ett sånt där av typ tunn kartong/tjockt papper med en tofs längst upp;)

  SvaraRadera
 3. Jag visste inte att den fanns på svenska! :o Måste läsa den! :)

  SvaraRadera
 4. Sv: Det är svårt det där. Jag tror inte att jag hade plockat upp hennes nya bok om det inte hade varit för att jag tyckt så mycket om HP ^^
  Fast vem vet boken kanske visar sig vara bra trots allt, men jag tror att även om boken visar sig vara "dålig" så kommer jag att uppskatta hennes skrivsätt :D

  SvaraRadera