onsdag 2 november 2011

Språkresan //Emme

Jag har nyligen läst ut boken Språkresan.
Den valde jag att läsa för att den lät så spännande. När jag höll den i handen, läste på baksidan när jag stod på biblioteket, så kände jag att den här, den här är något för mig. Omslaget brukar också få mig på fall- tyvärr.
Men denna gången var det iallafall inte tyvärr. Jag ångrar verkligen inte att jag valde att läsa just den här boken!

Boken handlar om en kille, Max, som är en datornörd, kan man säga.
Hans mamma ger upp, det tjänar inget åt att tjata längre. Hon bestämmer sig för att skicka iväg sin son på en språkresa till London. Då kanske han ändrar på sina ovanor. Max är väl inte fullt så förtjust i det hela, ,men lyder sin mamma. Han beger sig till London med ett gäng andra ungdomar från Sverige.

När han kommer dit blir han tilldelad en brittisk familj. Två föräldrar och två små barn. En fyra mans familj. Max trodde det aldrig, men att bara vara borta i två veckor, kan göra gott. Men även ont..
Max förändras mer än han- och ingen annan heller för den delen- kunnat ana.
Kanske förändras han så mycket så att han skaffar sig ovänner och råkar illa ut...? Eller blir allt en ovanligt fantastisk dröm för ungdomspojken Max..?


Jag rekommenderar denna boken mer än gärna!
Man drömmer sig bort, föreställer sig fina, vackra London med den stora klockan och vänstertrafiken och de små snabb köpen med Fisch And Chips.

Allt är så fint..
... Men trots det fick den här boken mig på en helt annan bana. Jag hade själv tänkt åka på språkresa när jag fyllt 15 eller så- innan jag läste denna boken vill säga.
Nu är jag inte lika säker längre. När jag fick hem broschyrerna om språkresa, London och shopping, tänkte jag: WOW! Detta är något JAG inte tänker missa!
Men efter att jag läst denna boken är jag inte lika säker. Det är inte bara att ge sig iväg, ha kul och äta gott. Nej nej, HELT fel.
Det krävs så mycket mer. Kunna bra engelska, gå i skola där och bära skoluniform, vara utan föräldrar och klara sig igenom flygresor utan stöd, klara av att äta maten utan att tänka "fy fan, detta är något av det VÄRSTA jag ätit!" och klara sig undan magsjukdomar och livsfarliga insekter och djur, akta sig för trafiken och tänka på att alla inte är som en själv.
Allt detta och mycket mycket mer. Jag vet inte om jag är lika sugen på att åka på språkresa längre...
Men dessa tankarna gör ju att boken
är mycket mycket bättre! Boken får en att tänka efter, få sig en tankeställare som är allt annat än negativ.
Så ett stort PLUS till denna boken från lilla mig! :)


När jag såg omslaget för första gången kände jag att wow, är det verkligen såhär Storbritannien ser ut..? Då måste det vara som en sagodröm!
Och visst, det ser verkligen ut som en dröm. Men är det verkligen en stor sagodröm att åka på språkresa, eller är det mer än så...? ;)

Betyg: 5/5

Titel: Språkresan
Förlag: Alfabeta
Författare: Mats Berggren
Utgiven: 2011
Omslag: Dick Aschenbrenner
Sidor: C:a 159
ISBN: 978915012856
//Emme

2 kommentarer:

  1. Nooo, låt inte boken lura dig. Jag åkte på språkresa i somras och det var en av de bästa tiderna i mitt liv. Maten var lite sådär, men jag längtade aldrig hem eller något sådant. Blev snarare irriterad när mamma eller pappa ringde och störde mig.

    Blir väldigt sugen på att läsa den här boken nu, btw :)

    SvaraRadera
  2. Detdär om att man behöver ha skoluniform är INTE sant, jag åker på Onsdag till Isle of wight och vi behöver ingen skoluniform ! :)

    SvaraRadera