tisdag 27 september 2016

Syrien- revolutionen, makten och människorna //Emme

Lånade en bild från
Google i denna recensionen
då boken var lånad.
Hoppas ok♥
Titel: Syrien- revolutionen, makten och människorna 
Författare: Bitte Hammargren m.fl
Förlag: Verbal förlag
Antal sidor: 252

ISBN: 9789187777110
Betyg: 5/5

Baksidan: 
Fyra år efter att det syriska upproret inleddes har 200 000 människor dödats och miljoner drivits på flykten. Varför ledde inte upproret till regimens fall? Vad betyder den regionala maktkampen för utsikterna till demokrati i Syrien? Hur ser vardagen ut för aktivister i städer som befriats ur regimens grepp? Varför blev staden Kobane en symbol för motståndet mot extremisterna i Islamiska staten? Kan landet resa sig ur spillrorna efter ett krig som skördat tiotusentals människoliv och gjort miljoner till flyktingar? Och vad kan omvärlden egentligen göra?


Kommentar: 
Jag brukar vanligtvis inte recensera böcker som har med skolan att göra, men eftersom den här boken är rätt aktuell just nu och påverkade mig rätt starkt har jag bestämt mig för att skriva om den ändå. För några månader sedan skrev jag ett vetenskapligt arbete med min kompis som rörde Afghanistan men huvudsakligen Syrien. När vi bestämde oss för detta vet jag att jag inte hade någon riktig bild av läget där, jag kunde bara relatera till nyheterna här i Sverige. Men den här boken visar en sida som jag aldrig trodde att jag skulle få se. Författarna till boken tar med oss in, innanför landets murar och till den skräck som härjar där. Vill man få en bättre inblick i vad som händer i Syrien idag- och vad som hänt innan- tycker jag absolut att man ska läsa den här boken! 

Det som förvånade mig mest var beskrivningen av al-Assad regimen. Hur de behandlar sitt folk och sitt land. Samtidigt som det är hemskt att läsa om allt är det så oerhört intressant. Äntligen får vi reda på vad som egentligen händer innanför detta lands gränser. Det är allmänbildning i allra högsta grad. Det som nämns i boken är saker som vi alla borde känna till. Jag missar ofta nyheterna så det kan vara en av anledningarna till varför jag inte hade koll på allt gällande Syrien, eller så är det faktiskt så att vi inte får ta del av hela sanningen. Hur som helst är det en oerhört intressant bok som jag tycker att alla borde läsa! Och den är inte hemsk igenom, utan det strålar igenom hopp flera gånger mellan raderna, och det är underbart att läsa om. (Sverige nämns dessutom som ett väldigt fritt och humanitärt land, vilket gör en som svensk otroligt glad) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar