lördag 8 mars 2014

Recension: The Book Thief //Zozzo

HERE IS A SMALL FACT - YOU ARE GOING TO DIE. 

1939. Nazi Germany. The country is holding its breath. Death has never been busier.
 
Liesel, a nine-year-old girl, is living with a foster family on Himmel Street. Her parents have been taken away to a concentration camp. Liesel steals books. This is her story and the story of the inhabitants of her street when the bombs begin to fall.

 
SOME IMPORTANT INFORMATION - THIS NOVEL IS NARRATED BY DEATH.

 
It's a small story, about: a girl, an accordionist, some fanatical Germans, a Jewish fist fighter, and quite a lot of thievery.


ANOTHER THING YOU SHOULD KNOW - DEATH WILL VISIT THE BOOK THIEF THREE TIMES. 

Titel: The Book Thief
Författare: Markus Zusak
Utgivningsdatum: 2007-09
Sidor: 554
Förlag: Transworld
ISBN: 9780552773898

Det första jag vill säga om denna bok är att den är en av de mest extraordinära böckerna jag någonsin läst. De flesta böckerna man läser idag kan man jämföra med andra, men denna har ingen like alls. Det var så himla häftigt att få läsa en bok från Dödens perspektiv och intressant att få se hur det var under andra världskriget. Det är en sak att få studera om andra världskriget i skolan, men att få läsa en bok som utspelar sig under den tiden då det känns som att man är där och får uppleva allt själv, det är en otrolig känsla. Samtidigt som det var hemskt att få se vilka dåliga förhållande de levde under var det även väldigt intressant och kul att få läsa om hur karaktärerna levde och gjorde.

Karaktärerna var så fantastiskt bra gjorda så jag vet inte ens vart jag ska börja. De var så realistiska och det kändes verkligen som att jag var där med dem och hade känt dem sedan en lång tid tillbaka. Det var även fantastiskt att få se hur mycket karaktärerna utvecklades. Att få se hur huvudkaraktären, Liesel, i början var tystlåten och ledsen och sedan i slutet bli så modig och omsorgsfull. Och hur hennes fostermamma, Rosa, öppnar upp sig mer och mer. Trots att hon ständigt verkar sur och skäller på folk förstår man efter ett tag hur omtänksam hon egentligen är och att hon verkligen bara bryr sig om dem. Så otroligt välgjorda karaktärer!

Även en sak som jag älskade med boken var att författaren skrivit så att man fick veta vad som skulle komma att hända flera år framåt, fast att man fick reda på mer och mer om händelsen med tiden som man läser. Detta tyckte jag var väldigt intressant, eftersom det kändes som att boken var skriven för att man skulle koncentrera sig på hur det var att leva under andra världskriget och för att man skulle få uppleva Liesels och de andra karaktärernas historier, inte för att man skulle bli överraskad och för att det skulle vara mycket spännande. Trots att det sistnämnda är det som jag mest söker efter i böcker så gillade jag The Book Thief otroligt mycket och är så glad över att jag tillslut har läst den!

Sammanfattningsvis kan jag väl bara säga att jag aldrig läst någon bok som är det minsta lik The Book Thief och rekommenderar den därför starkt! Den är hemsk, men samtidigt rolig, intressant och så underbar. Läs den!

Första meningen: First the colours.

Citat: I'm always finding humans at their best and worst. I see their ugliness and their beuty, and I wonder how the same thing can be both.
s.496

Betyg: 4/5

//Zozzo



5 kommentarer:

  1. Vilket snyggt omslag!

    SvaraRadera
  2. SV: Tack! :) Jag tycker verkligen att Throne of Glass är värd att plocka upp om man gillar fantasy, och jag kan verkligen ana hur den här serien skulle kunna utveckla sig till något riktigt, riktigt bra!

    SvaraRadera
  3. Vill så gärna läsa den här, måste nog ordna hem den snart!

    SvaraRadera
  4. Läser den just nu och den känns bra redan nu efter bara några sidor! :)

    SvaraRadera
  5. Jag har en liten fråga. Hur hittar du dina bokrader som du har i menyn? Vill med ha såna men har inte riktigt förstått vars man hittar dem:)
    Din blogg är jättefin föresten! Och boktjuven har jag funderat på att läsa. Hört jättebra saker om den./

    Blogg:
    miniscorner.blo.gg

    SvaraRadera