lördag 19 november 2011

Recension: Mycket mer än så //Zozzo

Auden har jämt varit den perfekta dottern, den ansvarsfulla systern, den duktiga eleven. Hon är en tjej som man kan lita på. Men Auden har känt sig instängd av alla krav, hon har inte haft något socialt liv och hon har inte sovit en hel natt på flera år.

När hon blir erbjuden att spendera sommaren innan hon ska börja på college, hos pappan och hans nya familj i en liten stad vid kusten, tar hon tillfället i akt. Hon får ett sommarjobb i sin bonusmammas klädbutik och plötsligt händer någonting med Auden. Hon får lära sig allt om det sociala spelet, om hur tjejer pratar och beter sig, om tjejers vänskap och om deras kärleksbekymmer. Så möter hon Eli, en ensamvarg som också har svårt för att sova om nätterna, och som Auden snabbt kommer nära. Tillsammans ger de sig ut på ett uppdrag: Auden för att göra allt det där hon aldrig har gjort, Eli för att lära sig att leva med de skuldkänslor han bär på sedan han var med om en nära väns död. Det blir sommaren när allt förändras.

Titel: Mycket mer än så
Orignaltitel: Along for the ride
Författare: Sarah Dessen
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgiven: Juni 2010
Sidor: 412

Detta var en riktigt skön bok som man verkligen borde passa på att läsa på denna tiden av året. Nu börjar det bli riktigt kallt här, därför är det mysigt att läsa en sån här somrig bok!

Det bästa med boken var alla karaktärerna. Man lär verkligen känna dem. I boken står det även: "Man behöver inte ens gissa vem som sa det". Vilket man inte behöver, eftersom man känner karaktärerna så bra, så man tänker direkt: aha, det är hon som säger det.

Handlingen flyter på lätt och det är ett bra språk. Det bästa med handlingen var hela den här idén att hon bara har pluggat hela sitt liv, inte ens haft tid för att lära sig cykla, bowla eller skaffa kompisar, så hon ska - med hjälp av Eli - göra allt det som man gjort under hela sitt liv. Sarah Dessen får med allt kul som man gör i livet, som om hon sammanfattar 18 år på bara 412 sidor. Hon får med: kärlek, vänskap, svek, sorg, allt i ett. Och hon beskriver det på ett sånt vackert sätt.

Från baksidan: "Mitt bästa sommarläsningstips! Oj, vad jag gillade den! Gillar du Katarina Von Bredow, Kate Cann, Meg Cabot eller Johanna Lindbäck så är Sarah Dessen definitivt något att testa." - Bastaboken.blogspot.com

Jag kommer helt enkelt bara säga "läs den nu!" eftersom jag inte vet vad mer jag ska skriva för att just DU ska vilja läsa den. Så bara läs den!

Betyg: 5/5
//Zozzo

1 kommentar:

  1. Visst är den suverän!?!
    Älskar alla Sarah Dessens böcker, hon skriver ett sånt fint och lättläst språk att man bara kan njuta av en härlig läsupplevelse!

    SvaraRadera